#activități

Treasure Hunt în Parcul Crângași

nZEBi, ursul koala pregătit să le ofere copiilor toate informațiile necesare ca să devină responsabili față de mediu a fost răpit. Făptașul este chiar leneșul Hypho, care vrea să îl transforme într-un urs sedentar.

Copiii și părinții sunt invitați să devină supereroi pentru o zi și să îl salveze pe nZEBi în cadrul unui Treasure Hunt digital. Adună o echipă de pitici și părinți de 2-6 persoane și pornește în aventură. Ghidați de o aplicație mobilă, gașca de super-eroi va rezolva o serie de misiuni logice și de atenție în cadrul Parcului Crangași și pe faleza Lacului Morii. Hypno este un răufăcător leneș, așa că dificultatea misiunilor este raportată eroilor de 6-12 ani. În schimb motivația și lucrul în echipă sunt cheia pentru a-l salva pe nZEBi din lumea sedentară a lui Hypno.

Gimnastică

Disciplină sportivă care presupune nu doar talent, ci și multă dăruire, o pregătire conștiincioasă, stăruitoare, gimnastica a fost dintotdeauna una dintre cele mai reprezentative secții sportive ale clubului Steaua. Gimnaștii Stelei au urcat pe cele mai importante podiumuri ale competițiilor naționale și internaționale. Sunt nume de referință ale sportului mondial, ale gimnasticii mondiale care au strălucit în culorile roș-albastre. Au urcat pe podiumul olimpic de-a lungul timpului: Eugenia Golea, Dan Burincă, Claudia Presecan, Loredana Boboc, Alexandra Eremia, Silvia Stroescu, Sandra Izbașa.

Scrimă

Una dintre cele mai reprezentative secții ale clubului, născută odată cu AS Armata în 1947, este secția de scrimă, de care sunt legate numeroase satisfacții trecute și prezente. Adevărata forță a secției, în toată evoluția sa, este exprimată însă de palmaresul internațional, care o situează, în prezent, între primele din lume. Practic, nu a existat perioadă în viața secției de scrimă în care performanțele internaționale să lipsească. Generațiile de scrimeri care s-au perindat în timp au transmis una alteia ștafeta performanțelor de răsunet, cerând imperios ca tradiția să fie respectată. De la Ionel Drâmbă, Olga Szabo, Ana Pascu, până la Laura Badea, Ana Maria Brânză, Simona Gherman și Simona Pop.

Rugby

Ca și în cazul altor secții ale clubului, cea de rugby s-a înființat, în 1948, tot pe seama entuziasmului unor polisportivi de mare talent. Steaua cucerea primul titlu de campioană la doar un an de la înființare. De-a lungul timpului, au îmbrăcat tricoul roș-albastru mari rugbyști români, care au cunoscut deplina consacrare cu naționala ”frunzei de stejar”. Nume precum Daniel Barbu, Alexandru Ionescu, Alexandru Penciu, Rene Chiriac, Paul Ciobănel, Adrian Mateescu, Mircea Braga, Răducu Durbac, Eduard Suciu, Dumitru Teleașcă, Alexandru Achim, Neculai Postolachi, Florică Murariu, Marin Ionescu, Mircea Muntean, Sorin Fuicu, Marin Moț, Gheorghe Vărzaru sau Liviu Hodorcă sunt reprezentative pentru sportul cu mingea ovală.

Judo

Ascensiunea judo-ului ca sport de luptă pe plan internațional, ca și practicarea sa pe scară din ce în ce mai largă în rândurile militarilor, au fost tot atâtea motive care au condus la înființarea, în 1983, a uneia dintre secțiile ”tinere” ale clubului, secția de judo.

Prima decadă de existență a însemnat impunerea sportivilor militari pe plan național și o frumoasă ascensiune internațională, concretizată și în numărul mare de medalii cucerite în competițiile europene, spartachiadele militare de vară sau campionatele mondiale militare.

Alina Dumitru a devenit în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, prima judoka din România campioană olimpică. Andreea Chițu este și ea un nume important, triplă campioană europeană.

Lupte libere

Dată fiind amploarea cu care trânta, sport popular, se practica în rândurile militarilor, înființarea secției de lupte în anul 1949 a fost firească și mult așteptată. În istoria luptelor de la Steaua, au strălucit mari sportivi precum Dumitru Pârvulescu (cel mai mare luptător al anilor 60), Gheorghe Berceanu, Hercule de buzunar, cel care avea să devină în scurt timp idolul multor iubitori ai sportului și unul dintre cei mai simpatizați sportiv al României, campion olimpic în 1972 și vicecampion olimpic în 1976. Constantin Alexandru, Marin Pârcălabu, Petre Coman, Ion Baciu, Simion Popescu, Nicolae Neguț, Vasile Andrei, Vasile Pușcașu, Ștefan Negrișan, Petru Toarcă, Estera Dobre, Georgian Carpen sau Alina Vuc au dus mai departe tradiția acestui sport de referință.

Tir sportiv

Ar fi greu de conceput ca secția de tir a unui club militar să nu fie una dintre cele mai prestigioase, dată fiind aria deosebită de selecție pentru segmentul de performanță al sportului concentrării, preciziei și stăpânirii de sine. Că așa stau lucrurile, ne-o demonstrează evoluția și remarcabilele performanțe din palmaresul trăgătorilor steliști.

Primul camopion olimpic din istorie pentru România a fost sportivul militar Iosif Sârbu, cel care stabilea un nou record olimpic în proba de pușcă liberă la Helsinki 1952. Anii ’80 au purtat amprenta remarcabilelor succese ale lui Corneliu Ion, campion olimpic la Moscova în 1980. Ștafeta olimpică avea să fie apoi preluată cu succes de talentatul Sorin Babii, campion și recordman olimpic la Jocurile Olimpice de la Seoul, în 1988.

Karate

Era o vreme în care boxul devenea cea mai îndrăgită ramură sportivă după fotbal, dovada constituind-o numărul mare al spectatorilor care luau loc în jurul ringurilor, fie că aveau loc reuniuni pugilistice amicale sau oficiale. Fiind un sport de luptă și în același timp un sport al curajului, forței și îndemânării, boxul era încurajat și se practica pe o scară foarte largă în rândurile armatei.

Boxul stelist a avut rezultate dintre cele mai importante. Au fost medaliați olimpici, mondiali și europeni. Vasile Tiță, Gheorghe Fiat, Mircea Dobrescu au deschis seria rezultatelor spectaculoase din ring. Au urmat alte nume de referință precum Gheorghe Negrea, Doru Maricescu, Nicolae Aliuță sau Viorel Simion.

Roundnet

Istoric, roundnet-ul a fost inventat în SUA de către Jeff Knurek, undeva prin 1989 (când România își caștiga libertatea), a fost jucat cu entuziasm la început însă nu a reușit să ajungă popular iar prin 1995 a intrat în negura uitării.

Resuscitarea a venit in 2008 când Spikeball, producătorul etalon al echipamentului de joc, a început să se implice în promovarea acestuia în demersul său de a dezvolta un mediu potrivit pentru creșterea roundnet-ului, spre prosperitatea business-ului. Ca urmare, similar cu cazurile Pampers / scutec sau Xerox / foto-copiator, numele companiei a ajuns să fie confundat cu numele sportului.

Odată cu popularizarea în SUA, a început și importul pe alte continente prin temerari care, de obicei, plecau infectați cu virusul acestui sport după o vizită în America. Astfel au început să se pună bazele unor comunități solide în Europa, America de Sud, Australia și chiar Asia sau Africa.

În România s-a jucat pentru prima dată în 2017. A urmat o perioada în care o gașcă hotărata a continuat să practice constant și să promoveze roundnet-ul pe plan național, înființând cluburi sportive (Magic Roundnet Bucuresti, Roundnet.ro, Roundnet Club București)